Algemene informatie

Dusseldorf Algemene informatie duitsland

Duitsland grenst aan Nederland en dat maakt het de ideale bestemming voor een lange of korte vakantie. Duitsland heeft namelijk erg viel te bieden zoals prachtige steden, mooie natuur en vooral gastvrijheid. Op deze pagina tref je wat algemene informatie Duitsland aan. 

Of je nu het boeiende Berlijn bezoekt maar haar bijzondere geschiedenis van de Berlijnse muur of het Gotische Keulen, in iedere stad ben je van harte welkom en wordt je als gast op handen gedragen. De Duitsers zijn namelijk trots op hun land en laten dat graag aan iedereen zien.

Iedere stad, elk dorp, en vooral de leukste uithoeken van Duitsland hebben allemaal iets bijzonders en dat is Charme met een hoofdletter.

Hoe Zuidelijker je komt in Duitsland hoe groter het hoogte verschil en des te ruiger het landschap. Van de Kuststreek in het Noorden tot de hoge bergpieken van de Zugspitze in Beieren. Duitsland heeft het allemaal.

Verkennen doe je Duitsland het liefst wandelend of op de fiets, pas dan geniet je met volle teugen van de natuur en de uitzichten die je onderweg tegenkomt.

Verkeersregels in Duitsland

  • het repareren van een auto is in Duitsland op de Autobahn verboden, je dient je auto zo snel mogelijk te verplaatsen naar de eerste beste garage of andere veilige plek. Slepen van een auto is alleen toegestaan als je pech hebt gekregen op de snelweg naar de eerste afrit. Daarbij dienen beide auto’s de alarmlichten te gebruiken.
  • Haaientanden kent men in Duitsland niet bij een voorrangskruising. Een dikke doorgetrokken streep geeft aan dat je voorrang moet verlenen aan het overige verkeer.
  • Schoolbussen (herkenbaar aan het bord met een schoolkind met schooltas) en lijnbussen mogen niet worden ingehaald zodra zij aangeven te stoppen bij een bushalte.
  • dalend verkeer op een berg geeft stijgend verkeer altijd voorrang, tenzij dit niet mogelijk is. dan zoekt het voertuig wat het makkelijkst kan uitwijken een plek op om elkaar te laten passeren.
  • Het gebruik van een kinderzitje of een stoelverhoger is in Duitsland verplicht voor kinderen jonger dan 13 en kleiner dan 1,50 meter. Deze plaats je natuurlijk op een zitplek met een veiligheidsgordel.
  • Als een kinderzitje op de voorstoel van de auto wordt gebruikt met de rug naar voren dan dient de airbag uitgeschakeld te zijn.

Lees verder over verkeersregels in Duitsland

Reisdocumenten

iedereen die in Duitsland is dient zich te kunnen legitimeren met een geldig ID bewijs, zoals een paspoort of een identiteitskaart, ook kinderen dienen een eigen identiteitsbewijs te hebben. een Nederlands rijbewijs is geen geldig document om je mee te legitimeren.

Medicijnen

Heb je bijzondere medicatie bij je? Vraag je apotheek of huisarts dan om een medicijnen paspoort. Gebruik je medicijnen die onder de opiumwet vallen zoals Ritalin en Concerta dan is een Schengenverklaring verplicht.

Milieusticker

Het terugbrengen van fijnstof en luchtvervuiling in de binnensteden is voor veel Duitse steden zeer belangrijk om de gezondheid van haar inwoners te verbeteren. Daarom zijn vervuilende auto’s niet langer toegestaan in de binnensteden. Daarom zijn diverse milieuzones ingericht. Deze zones mag je alleen inrijden als je auto is voorzien van een speciale milieusticker.

Lees verder over de milieuzones en stickers

Duitse milieusticker nodig?

Tanken in Duitsland

Brandstof tanken in Duitsland is voordelig, Benzine en Diesel zijn goedkoper dan in Nederland en dat zorgt in de grensstreek voor veel zogenaamd tanktoerisme. Toch zijn er een paar dingen die je moet weten voordat je gaat tanken in Duitsland

Euro 95

In Duitsland is Euro 95 beter bekend onder de naam Super Bleifrei, in tegenstelling tot in Nederland is de benzine verplicht bijgemengd met 10% bio-ethanol  en heeft dan de naam E10. Niet iedere auto is geschikt voor deze brandstof, het betreft dan voornamelijk wat oudere auto’s gelukkig is Super (zoals Euro 95 in Duitsland wordt genoemd) nog steeds overal verkrijgbaar tegen een iets duurdere prijs. Tegenwoordig is dit ook wel bekend als E5.

Diesel

Diesel is Duitsland goed verkrijgbaar en in de wintermaanden voorzien van anti-klontermiddel. Diesel heeft in Duitsland de zelfde naam als in Nederland. De dieselprijs in Duitsland ligt ongeveer gelijk aan de Nederlandse prijs. Het is in ieder geval niet de moeite waard om voor Diesel naar Duitsland te rijden.

LPG

In Duitsland zijn ondertussen meer dan 6.700 tankstations met LPG, en dat aantal is nog steeds groeiende. Niet ieder tankstation langs de autobahn verkoopt LPG let dus goed op de borden. Een LPG tankstation wordt aangegeven met de borden ‘LPG’ of ‘Autogas’. Voor het tanken van LPG heb je een Europa nippel nodig.

Aardgas

Deze nieuwe brandstof is met een stevige opmars bezig in Duitsland, ondertussen zijn er meer dan 900 tankstations voor ‘CNG’ of ‘Erdgas’ zoals Aardgas in Duitsland wordt genoemd.

Brandstofprijzen

De prijzen van brandstof worden in Duitsland meerdere keren per dag aangepast,  vooral ’s ochtends is de brandstof het duurst. Veel tankstations kijken bij elkaar af en passen de prijzen aan elkaar aan.  Op deze website vindt je een actueel overzicht van de brandstof prijs. Ben je vaak in Duitsland dan zijn er ook handige Apps voor de actuele brandstof prijs te vinden