Winkelen in Duitsland

Winkelen in Duitsland

Winkelen is in Duitsland een populaire bezigheid, de grote steden hebben dan ook allemaal een groot winkelcentrum met een gevarieerd aanbod aan winkels en warenhuizen. Naast een selectie van de bekende merken zoals Esprit, H&M, en het opkomende Primark kent Duitsland ook veel winkels die je niet kent in Nederland.

Ongekend populair

Winkelen in Duitsland is ongekend populair, elke zaterdag is het heerlijk druk en gezellig in menig winkelcentrum. Steden als Keulen, Dusseldorf en Münster kunnen rekenen op veel Nederlandse bezoekers.  De parkeerplaatsen bij winkelketens als DM (drogisterij artikelen, en biologische levensmiddelen) en de supermarkten Kaufland, Real en Pennymarkt staan ieder weekend dan ook vol met auto’s uit Nederland.  Grote warenhuizen vindt je voornamelijk in de grotere steden. Namen zijn Galeria Kaufhof en Karstadt met een rijk assortiment aan kleding, boeken, en overige typische warenhuis producten waarbij Karstadt zich onderscheid in het luxere segment met duurdere merken.

Er zijn ook grote overdekte winkelcentra in Duitsland. In Oberhausen net 60 kilometer over de grens bij Zevenaar ligt het grootste winkelcentrum van Europa. Centro heeft echt honderden winkels en een gezellig plein met diverse fast-food restaurants. Aan de buitenzijde van het winkelcentrum is een gezellige boulevard met een groot aanbod restaurants en cafés.

Slijterijen

Ondanks dat supermarkten in Duitsland in tegenstelling tot Nederlandse supermarkten ook het hoog alcoholische assortiment mogen voeren zijn de slijters in Duitsland erg geliefd bij Nederlanders. De keuze en aanbod aan bier en drank is dan ook ongekend en de prijzen liggen ver onder het Nederlandse niveau.

Apotheken

in tegenstelling tot Nederland zijn medicijnen in Duitsland alleen verkrijgbaar bij de apotheek (Apotheke). Een pakje paracetamol is dan ook niet te vinden bij de supermarkt of drogist. Het loont om bij de apotheek te vragen naar rabat, door de opkomst van internetapotheken in Duitsland liggen de prijzen van medicamenten behoorlijk onder druk.
De openingstijden van apotheken zijn vaak gelijk aan die van de andere winkels in de stad, op werkdagen van 09:00-18:30 en op zaterdag van 09:00-13:00. Er is altijd een apotheek open, ook in de nacht, Op de deur hangt vaak een lijstje met apotheken die weekend- en nachtdiensten draaien.

Banken en postkantoren

Banken en geldautomaten zijn overal wel te vinden, meestal zijn de geldautomaten aan de buitengevel of in een portiek van een bank te vinden. De deur naar de geldautomaat laat zich openen door je pas langs de kaartlezer te halen naast de deur.

Postkantoren kun je overal vinden, postzegels kun je ook bij de kleine gemakswinkels kopen.

Openingstijden

De winkelopeningstijden zijn erg afhankelijk van de plaats.van maandag tot vrijdag zijn de meeste winkels van 9.00 tot 18.00 uur geopend en op zaterdag vaak tot 20.00 uur.  Banken en postkantoren zijn alleen van maandag tot vrijdag open.

Koopzondagen

In Nederland zijn we gewend geraakt dat iedere winkel tegenwoordig op zondag open is, in Duitsland is dit onbespreekbaar. De Duitse wetgeving staat een zondagsopenstelling niet toe tenzij er een bijzondere gelegenheid is. Steden zoals Dusseldorf en Keulen hebben dan ook slechts 2 of 3 koopzondagen per jaar, meestal in de zomer maanden en rond de kerstperiode.