Kerstmarkten Duitsland

kerstmarkt-dresdenKerstmarkten en Duitsland, deze twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Zodra de eerste adventszondag is aangebroken staan de Duitsers te popelen om samen met vrienden en bekenden een Glühwein te drinken bij één van de gezellige kerstmarkten in de stad.

Lange traditie

De geschiedenis van de kerstmarkt gaat terug tot de late middeleeuwen, tijdens dit soort markten kochten de bewoners  tijdens de koudste periode van het jaar in de steden en dorpen veel verse vleeswaren en andere producten die door de lage temperaturen langer houdbaar waren. Vaak waren dit de betere stukken vlees. Naast levensmiddelen boden marktkooplui ook andere zaken aan zoals speelgoed en gevlochten manden.  De marktcommissie zoals dat toen werd genoemd liet tijdens de decembermaand ook “andere” koop lui toe zoals zoetwarenverkopems en verkopers van noten  zoals amandelen, walnoten en de geroosterde tamme kastanjes (Maroni)

Pas sinds de eerste helft van de 20ste eeuw kreeg de kerstmarkt de betekenis zoals we deze nu kennen.

Hoe ziet een kerstmarkt in Duitsland eruit

Een typische kerstmarkt ziet er vandaag uit als een soort braderie met leuke knusse marktstalletjes. Vaak op een stadsplein of een belangrijke straat in het winkelgebied van de stad. Naast veel regionale lekkernijen zoals Printen, Lebkuchen, Berlinner Pfannkuchen, Spekulatius, kerststollen en diverse zoetigheden zoals Suikerspin en Liebes Apfel tref je op de kerstmarkten ook veel handwerkers aan. Vaak is er een houtsnijder, en een korven vlechter aan het werk. Maar ook glasblazers, en andere kunstzinnige handwerkers zie je veel op kerstmarkten.

Natuurlijk ontbreken de verkopers van kerstdecoraties niet op de kerstmarkten in Duitsland. Traditie getrouw tref je op veel kerstmarkten een winkeltje aan van Käthe Wolfahrt een traditioneel Duitse leverancier van kerstdecoratie welke nog uit eigen productie in Rothenburg ob der Sauber levert. (de prijzen zijn ook evenredig hoog)

Opwarmen met Glühwein

Warme Glühwein  hoort bij een kerstmarkt, de kruidige rode wijn vaak gekruid met kruidnagel, anijs, en andere kruiden geven een kerstmarkt iets speciaals.  Een andere populaire drank is Feuerzangenbowle een zoete vruchten bowl met een flinke scheut alcohol en vaak een suikerklontje wat d.m.v. brandy geflambeerd wordt boven de bowl.

Bier en cocktails zul je op een kerstmarkt trouwens niet aantreffen, volgens veel Duitse Burgemeesters hebben deze namelijk niks te zoeken op een kerstmarkt.

De oudste en grootste kerstmarkten van Duitsland

Aachen

De Kerstmarkt van Aachen ook wel de Aachener Printenmarkt genoemd  vindt ieder jaar plaats rondom de Aachener dom en het Aachener Rathaus. bij elkaar minstens 120 stalletjes en met meer dan 1,5 miljoen bezoekers één van de meest bezochte kerstmarkten van Duitsland

Augsburg

Al sinds 1498 kent de stad Augsburg een kerstmarkt, eerst als Lebzetlermarkt naast het oude Rathaus van de stad. Tijdens de adventsperiode verandert de gevel van het Augsburger Rathaus in een levendige adventskalender met 24 kleine en grote engeltjes.

Bautzen

De oudste kerstmarkt van Duitsland vindt al sinds 1383 plaats in het plaatsje Bautzen, Koning Wenzel gaf de stad het recht om een vleesmarkt te houden op iedere zaterdag vanaf Michaelistag (29 september) Het is daarmee de oudste kerstmarkt van Duitsland en sinds 2009 wordt de markt ook wel Wenzelmarkt genoemd

Berlijn

De markten in Berlijn kennen het ontstaan sinds de 16de eeuw, echter had de stad toen niet echt een centrum en vonden de markten her-en-der door de stad verspreid plaats.  Sinds 2008 telt Berlijn meer dan 45 kerstmarkten welke als een magneet werken op bezoekers alleen al de Weihnacatsmarkt an der Gedächtniskirche mag ieder jaar op 2,3 miljoen bezoekers rekenen.

Dortmund

De kerstmarkt in Dortmund is 300 kerststalletjes de grootste kerstmarkt van Duitsland. Ieder jaar weten ruim 3,6 miljoen nationale en internationale bezoekers de markt te vinden.  Sinds 1997 is Dortmund ook de kerststad met de grootste kerstboom ter wereld. Rondom een stalen constructie van 45 meter hoog worden ruim 1.700 kerstbomen geplaatst. natuurlijk met miljoenen lampjes.

Dresden

De Dresdner Striezelmarkt is de grootste van de zeven markten in Dresden en daarbij ook nog één van de oudste kerstmarkten met een koninklijk tintje.  Ook hier geldt dat de markt tot de grotere kerstmarkten in Duitsland behoord en met 2,5 miljoen bezoekers zich zelf ook mag rekenen tot één van de populairste kerstmarkten van Duitsland.