Kerstmarkten in Düsseldorf getest

Volgende week beginnen de eerste kerstmarkten in Duitsland weer, het team van Duitsland-info gaat de komende weken ook weer op pad om de kerstmarkten te bezoeken, te beschrijven en te testen. Natuurlijk gaat de camera mee en testen we ook de lekkernijen op de kerstmarkten.

We testen objectief en  geven per categorie een cijfer, dit cijfer is een gemiddelde van 3 beoordelingen van onze redactie welke de kerstmarkten op afzonderlijke dagen hebben bezocht.

Kerstmarkten in Dusseldorf

Met ons vertrekken duizenden Nederlanders ieder jaar weer vroeg om de kerstmarkten in Düsseldorf te bezoeken. Dat is ook niet vreemd want Düsseldorf is met nog geen twee uur rijden vanaf Utrecht makkelijk bereikbaar en de parkeer voorzieningen rondom de stad zijn uitstekend te noemen.  Ook is de stad snel met het openbaar vervoer te bereiken, en tegenwoordig is de stad ook opgenomen in het cruise aanbod van de rijmcruises langs de kerstmarkten van andere andere Keulen en Bonn.

Marktplatz kerstmarkt

Dusseldorf-kerstmarkt-marktplatz

De kerstmarkten van Düsseldorf liggen verspreid door de stad, waarbij de Altstadt beschikt over de grootste en misschien wel gezelligste kerstmarkten van Dusseldorf. Het aanbod van kraampjes is hier nog redelijk authentiek, je ziet hier nog veel handwerken en ook aan een kerststal is gedacht.

Op de Marktplatz vindt je ook het prachtige en hypermoderne reuzenrad, vooral ’s avonds is het rad prachtig verlicht en is een ritje de moeite waard voor een prachtig uitzicht over de stad.

Aanbod stalletjes: 8, de markt is veelzijdig en biedt nog echte authentieke kerstmarkt ambachten, de verhoudingen tussen handel en gastronomie is goed verdeeld.
Sfeer en gemutlichtkeit: 8, vooral in de avonduren als de lampjes branden en het reuzenrad draait is het een hele gezellige kerstmarkt
Cijfer algemeen: een 8 dus! de markt ligt ook prachtig in de Altstadt van Düsseldorf, probeer trouwens ook eens het typische Altbier wat je alleen in Düsseldorf kunt krijgen.

Flingerstraße Kerstmarkt

piramide Glühwein Dusseldorf

Eigenlijk de minst opvallende kerstmarkt van Düsseldorf, of toch niet? de Kraampjes stellen eigenlijk niet veel voor, vooral veel goedkope kerstrommel en niet zeggende gadgets die je niet nodig hebt. Wat wel opvalt is de schitterende “weihnachtspyramide” een soort huisje met een reusachtige propellor op het dak. Je krijgt hier oprecht één van de lekkerste bekers gluhwein van Düsseldorf, en dat kun je zien ook, het is namelijk altijd razend druk.

Aanbod Stalletjes:  6 (eigenlijk een zesje) willekeurig neergegooide stalletjes, ramsch waren die in Nederland ook bij de Action kunt krijgen
Sfeer en Gemütlichkeit: 7 en dat komt puur door de prachtige gluhwein pyramide, de rest mag geen naam hebben.
Cijfer algemeen: een 6 dus! snel doorlopen is ons devies, gelukkig maken de volgende kerstmarkten veel goed.

Kerstmarkt Stadtbruckchen

Dichterbij het centrum komt ook de gezelligheid, de Stadbruckchen kerstmarkt (ook wel Sterretjesmarkt of Sternchenmarkt genoemd) is echt een kleine geheimtip. de kerstmarkt ligt vlakbij het Carsch Haus en geeft door de vele lichtjes en de witte daken van de kraampjes een hele bijzondere sfeer. Bezoek deze markt wel rond het avonduur, dan komen de lichtjes echt goed tot zijn recht.

Aanbod stalletjes:  7 veelzijdig aanbod, veel ‘alternatieve’ zaken en een gezellige plek om even te relaxen met een warm drankje.
Sfeer en gemutlichkeit: 7 tegen de avond gaat de markt leven, de duizenden lampjes maken het een romantisch geheel.
Cijfer Algemeen: 7, een leuke kerstmarkt, en een bijzondere locatie maken deze markt een bezoek meer dan waard.

Kerstmarkt Heinrich Heine Platz

dusseldorf-kerstmarkt-Heine-platz

Het beste voor het laatst bewaren? Nee, deze markt moet je gewoon direct gezien hebben. de vele prachtige engeltjes op de stalletjes en de miljoenen lichtjes maken deze kerstmarkt heel spectaculair en zeer elegant. Dat komt ook door het wat luxere aanbod van waren. Vanaf het verhoogde paviljoen in het midden van de markt kun je onder het genot van een hapje en een drankje nog even rustig nagenieten van alle pracht en praal.

Aanbod Stalletjes: 8 (bijna een 9) hier is veel moeite gedaan om een goed aanbod van kerstzaken te combineren. Dankzij de inspanningen van de organisatie mag deze kerstmarkt rekenen op veel lof van de bezoekers.
Sfeer en Gemütlichkeit: 9, de prachtige engeltjes,  de miljoenen lampjes en goede verhoudingen tussen de kerst-waren en lekkere dingen is perfect.
Cijfer algemeen: een gewoon zoals een kerstmarkt moet zijn, gezellig, goede waren, en mooie kraampjes. Topper dus!.

Kerstmarkt Schadowplatz

Kerstmarkt-dusseldorf

Midden in het centrum van Düsseldorf ligt de Schadowplatz, en deze wordt gedurende de advents weken in gebruik genomen door een anders dan anders kerstmarkt, deze markt is compleet tegenstrijdig en je vindt dit leuk of je haat het. De hippe witte huisjes geven glamour en luxe, en dat is ook de zien want hier kun je terecht voor een lekker glas champagne of misschien wel een heiße Hugo. Tegenover de Shadowplatz vindt je trouwens een prachtig winkelcentrum met een Apple store en een leuk mode warenhuis.

Aanbod stalletjes: 7, vooral veel eten & drinken, van Gluhwein tot Champagne en van bratapfel tot heerlijke Reibekuchen.  Weinig aanverwante kerst gerelateerde zaken.
Sfeer en Gemütlichkeit: 8 de markt straalt klasse, en glamour uit. Het heeft wel iets kitscherigs over zich.
Cijfer Algemeen: een 7! het aanbod en de traditie van de kerstmarkt wegen zwaarder.  Kerstmarkt kan overdag namelijk wat saai zijn.

Kerstmarkt Gustaf Grundgens Platz

Kerstmarkt zonder sfeer

Of we bezochten de markt op de verkeerde dagen, of de markt is niet af, hier komt Düsseldorf blijkbaar om te eten en te drinken want we zagen eigenlijk niks anders dan eterij stalletjes.  Oja, er ook nog een kunstijsbaan.

Aanbod stalletjes: 5, alleen maar vette hap en slechte glühwein, het kon ons niet bekoren in ieder geval
Sfeer en Gemütlichkeit: 5  weinig sjeu, weinig sfeer en een weinig aankleding. Gewoon niet gezellig
Cijfer algemeen: een 5 dus verdere toelichting niet nodig.

Hoe kom, je op de kerstmarkten in Düsseldorf?

Ons team gebruikte drie verschillende reisvormen, we namen de auto, de bus en de trein. Ieder heeft zo zijn voordelen en nadelen.

Met de auto naar de kerstmarkten in Düsseldorf

Dusseldorf is redelijk snel vanaf Utrecht bereikbaar, zonder files kun je het in 2 uurtjes redden. Dan pas begint de ellende, en dat is het zoeken van een parkeerplaats. rondom het centrum zijn diverse parkeergarages, echter ben je niet de enige die met de auto komt. Wij hebben toch een half uurtje moeten cirkelen door de stad om een plekje te vinden. uiteindelijk bleek bij de Rijnkade waar ook de bussen kunnen parkeren genoeg plek te zijn.

Met de bus naar Düsseldorf

diverse touroperators zijn in het gat van kerstmarktreizen gesprongen en bieden vanaf alle grote plaatsen in Nederland tours aan naar de kerstmarkten in Düsseldorf. Wij stapte in Amsterdam in en waren in nog geen 2,5 uur op de eerste kerstmarkt. De sfeer in de bus zat er goed in, de menigte was gezellig en had er echt zin in.  De gemiddelde leeftijd in de bus ligt misschien wat hoog maar dat maakte verder niet uit.

Sinds 2015 rijdt er ook een lijndienst naar Düsseldorf, Flixbus rijdt meerdere keren per dag heen en weer via Amsterdam en Utrecht naar de Rijnstad. Wie vroeg boekt reist voor een spotprijs.

Met de trein naar Düsseldorf

Een ander zeer goed alternatief is de trein, Dusseldorf is makkelijk en snel bereikbaar en beschikt over een verbinding met het netwerk van hogesnelheidstreinen. In 2 uur en 15 minuten sta je met de ICE van Amsterdam  in hartje Düsseldorf.

Overnachten in Düsseldorf tijdens de kerstmarkten

reken maar dat het druk is, en dat de hotelkamerprijzen zich automatisch aanpassen aan deze drukte. Toch zijn er leuke aanbiedingen te vinden voor diegene die goed zoekt op internet. We sliepen tijdens onze kerstmarkt tochten in Diverse hotels in Düsseldorf.

Lady and Sir Astor bevielen het beste, kleine kamertjes maar wel erg leuk ingericht met verschillende thema’s een simpel maar voedzaam ontbijt en schoon sanitair zijn voldoende.

Motel One in Düsseldorf is een goed alternatief voor de dure hotels, kamers zijn basic maar wel modern en nieuw. Geen snick/snack of andere poespas, gewoon een goed bed en schoon sanitair. Een ontbijtje kun je voor weinig (€ 9,-) in het hotel nuttigen. Of duik gewoon een backerei in.