De Eifel

Prachtige landschappen, veel bijzondere geschiedenis  en laten we vooral de bijzondere natuur niet vergeten. Dat zijn zomaar een paar steekwoorden als het over de Eifel gaat.   De eifel is één van de eerste bergachtige omgevingen die je tegenkomt als je naar het zuiden rijdt.  Een deel van de Eifel ligt in België maar het grootste gedeelte ligt in Duitsland.

Bossen, boomgaarden, smalle beekjes en wild stromende rivieren dat zijn de kenmerken van het eifel landschap. natuurlijk afgewisseld door leuke steden en dorpjes. de meeste zelf historisch zoals het alom bekende Monschau, het idyllische Daun,  Cochem en het leuke Gerolstein wat de meeste wel kennen van het Duitse bronwater.

De leukste dorpen en steden in de Eifel

De Eifel is dus een ideale plek om op ontdekkingstocht te gaan langs de leuke historische dorpen en gezellige middeleeuwse steden.  We hebben er een paar omschreven.

Cochem

Ondanks dat Cochem zeer toeristisch is het een prachtig moezelstadje. De beroemde burcht de Reichsburg hoog boven de stad is natuurlijk een opvallende verschijning.  De geschiedenis van Cochem gaat terug naar de tijd van de Kelten en Romeinen. al in 886 werd er over het stadje geschreven.  In 1332 kreeg de stad de waardevolle stadsrechten. Cochem is ideaal om tijdens een dag te bezoeken, flaneren over de Moezel promenade of gewoon om te genieten van het prachtige uitzicht over de Moezel vanaf de Reichsburg.  In de omgeving van Cochem liggen ook diverse vakantieparken van Landal en Roompot.

Monschau

Ben je in de Eifel dan mag een bezoek aan Monschau niet ontbreken, niet voor niets is de oude dorpskern van Monschau vaak het decor van Duitse speelfilms of tv-series zoals de leuke kerstfilm “Weihnachten für Anfanger” de oude dorpskern staat vol met prachtige vakwerkhuizen. Tijdens de weken voor kerst is dit het decor voor één van de meest romantische kerstmarkten van Duitsland. welke jaarlijks door veel Nederlanders en Belgen wordt bezocht.  Tijdens de zomermaanden is het in Monschau goed toeven op één van de terrassen of al wandelend in het de prachtige omgeving.

Daun

midden in het vulkaan gebied van de Eifel ligt het stadje Daun, het vulkaanmuseum is een leuke  bezienswaardigheid voor een regenachtige dag. Verder wordt Daun geliefd bij veel wandelaars welke de eifel graag willen ontdekken.

Gerolstein

Sprudel is Duits voor bronwater, en Gerolstein is het Duitse equivalent voor Spa rood. De omgeving van Gerolstein wordt ook wel de kleine dolomieten genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. De mooie uitzichten en ruige steile rotsen hebben daar zeker debet aan.

Adenau

helaas werden hier in de tweede wereldoorlog veel gebouwen en monumenten verstoord, toch kent het centrum nog een aantal zeer mooie en bijzondere oude vakwerkhuizen. Ook de historische dorpskern met de bron is een bezoek waard.

Activiteiten in de Eifel

Het prachtige natuurgebied leent zich uitstekend voor wandelen, fietsen en andere activiteiten zoals raften en kanoën. Geocaching is ook leuk om te doen, met een GPS ga je opzoek naar een verstopte “schat”. Ben je een paardenliefhebber? Trek er dan eens op uit met een paard, de eifel is voor paard en ruiter een genot.

Motorrijden in de Eifel

ik ken maar weinig gebieden in Duitsland waar men echt veel rekening houdt met motorrijders, logisch want de meeste wegen zijn voor fanatieke motorrijders ideaal en geliefd om lekker te touren. In de Eifel tref je dan ook verschillende motorhotels aan, deze hotels hebben speciale voorzieningen voor motorrijders.