Dom van Keulen

Zoals we al schreven Keulen heeft een heleboel leuke en bijzondere bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een bezoek aan de Domstad.

De Keulse Dom

Duitsland informatie KeulenJe kunt er niet omheen, zodra je de trein uit stapt sta je al praktisch bij de voordeur van deze majestueuze  kathedraal. Ik vind het waanzinnig om te zien hoeveel details er in de gevels zitten. Helemaal als je beseft dat het voornamelijk handwerk is wat je ziet.  Helaas staat een deel van de Keulse Dom Altijd in de bouwsteigers. De renovatie kost dan ook ieder jaar weer miljoenen euro’s die worden opgebracht uit de entree gelden van onder andere de toren en de schatkamer.

De torens van de Keulse Dom zijn 157 meter hoog en via een smalle trap kun over 509 treden tot het balkon onder de torenspits komen. De klim naar boven vraagt wat inspanning maar je wordt beloond met een prachtig 360 graden  uitzicht over Keulen.

De Dom van Keulen is grootste Kathedraal van Duitsland en is onderdeel van het Aartsbisdom Keulen.  Het bouwen van de Dom begon in de 12de eeuw, pas aan het einde van de 18de eeuw, waren de beide toren gereed.  Tijdens de 2de wereld oorlog overleefde het gebouw diverse bombardementen op Keulen, Amerikaanse vliegeniers gebruikte de torens als herkenningspunt.  Pas in 1956 waren de restauratiewerkzaamheden gereed. Niet voor niets is de Dom van Keulen in 1996 op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO gezet.

Tijdens het beklimmen van de torens kom je voorbij de klokkenstoel, in deze constructie hangen 11 klokken met een totaal gewicht van 52 ton. De grootste klok is alleen al goed voor 24 ton en dat is zonder de klepel van 600 kg. Deze klok mag alleen worden geluid op katholieke hoogfeesten.

Schatkamer van de Dom

Aan de kant van het Hauptbahnhof bevindt zich de toegang tot de Schatkamer van de Dom, hier worden diverse requisitoiren uit  historie van de dom tentoongesteld. Één van de hoogtepunten is de Bischopsstaf van de Heilige Maternus, deze is volgens schattingen meer dan twee keer zou oud als de kathedraal zelf.

Algemene informatie over de Keulse Dom

openingstijden:
november – april: 6.00 tot 19.30
mei – oktober: 6.00 tot 21.00
toren beklimming:
januari – februari: 9.00 tot 16.00
maart – april: 9.00 tot 17.00
mei – september: 9:00 – 18.00
oktober: 9.00 – 17.00
november – december 9.00 – 16.00

Toegangsprijzen:
toren beklimming: € 4,00
combi kaart torenbeklimming + schatkamer: € 8,00
schatkamer: € 6,00

website: http://koelner-dom.de